Εάν κάποια στιγμή, αποφασίσετε να έρθετε εδώ, το Ελληνικό Οικο+λογικό χωριό δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, δεν είναι μια ‘εσκεμμένη κοινότητα’, και μάλλον δεν είναι ότι νομίζετε ότι είναι -είναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο μέρος, που κατοικείται από μια μικρή, σφιχτοδεμένη παρέα, ιδιόμορφη, από ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, με το δικό του μοναδικό πολιτισμό και ταυτότητά. Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτό το μέρος "πρέπει" να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, τότε υπάρχει μία θέση για σας εδώ».

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Δάφνη το ιερό φυτό του Απόλλωνα


Η δάφνη
Για τους ρευματισμούς, την τριχόπτωση και το μελάνωμα
Το δάφνινο στεφάνι της αρχαίας Ελλάδας, είναι ένα σύμβολο υψηλότερης κατάστασης και νίκης. Ένα στεφάνι από δάφνες δινόταν ως έπαθλο. Η δάφνη είναι συχνά ένα έμβλημα της ευημερίας και της φήμης. Στην χριστιανική παράδοση, συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού.
Η Πυθία αποκτούσε μαντική ικανότητα και πρόφερε τον ιερό χρησμό μόνο αφού είχε μασήσει φύλλα δάφνης ή είχε εισπνεύσει καπνό από τα δαφνόξυλα που έκαιγαν.

Το baccalaureat είναι στεφάνι δάφνης με ράγες που αντιπροσωπεύει το δίπλωμα αποφοίτησης, στη Γαλλία.
Η δάφνη η ευγενής ή δάφνη του Απόλλωνα ή δάφνη ή Laurus nobilis ή βάγια ανήκει στην οικογένεια των Λαουρίδων ή Δαφνίδων.
Η δάφνη είναι ένα αρωματικό αειθαλές δέντρο ή μεγάλος θάμνος με πράσινα, γυαλιστερά φύλλα στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.
Η δάφνη μπορεί να ποικίλλει σημαντικά σε μέγεθος και ύψος, μερικές φορές φθάνει τα 10-18 μέτρα. Η δάφνη είναι δίοικο φυτό, με αρσενικά και θηλυκά άνθη σε διαφορετικά φυτά. Κάθε άνθος είναι ανοιχτό κίτρινο-πράσινο, διαμέτρου περίπου 1 cm, δίπλα σε ένα φύλλο. Τα φύλλα του έχουν μήκος 6-12 cm και 2-4 εκατοστά διάμετρο, είναι λογχοειδή, μυτερά, σκουροπράσινα από κάτω, πιο ανοιχτόχρωμα από πάνω, κυματιστά στις άκρες. Kαρπός μαύρος, παρόμοιος με μικρή ελιά.

Δραστικές ουσίες δάφνης
Το αιθέριο έλαιο της δάφνης περιέχει κινεόλη ή ευκαλυπτόλη. Τα φύλλα περιέχουν περίπου 1,3% αιθέρια έλαια  αποτελούμενο από 45% ευκαλυπτόλη, 12% άλλα τερπένια, 3-4% σεσκιτερπένια, 3% μεθυλευγενόλη, και άλλα α- και β-πινένια, φαιλανδρένιο, λιναλοόλη, γερανιόλη, και τερπινεόλη. Τα μούρα περιέχουν κι αυτά λιπαρό λάδι, αιθέριο έλαιο, κερί και ρητίνη. Τα έλαια είναι παρόντα στον καρπό. Ο καρπός μέσω εκχύλισης δίνει 30% λιπαρά έλαια και περίπου 1% αιθέρια έλαια.
Το φυτό χρησιμοποιείται στη  μεσογειακή κουζίνα.  Τα φύλλα δάφνης έχουν μακρά διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους, κάτω από κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Χρήσιμα μέρη δάφνης
Τα φύλλα, τα μούρα της που μαζεύονται και ξεραίνονται στη σκιά, για να μην αλλοιωθεί το χρώμα τους και το αιθέριο λάδι της.

Χρήσεις δάφνης
  • Η δάφνη έχει διεγερτικές, διουρητικές, αντισπασμωδικές, εμμηναγωγές, αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές και τονωτικές ιδιότητες.
  • Η δάφνη έχει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση.
  • Το αφέψημα διαλύει τα άλατα του οργανισμού και για την αμοιβάδωση.
  • Η αλοιφή με δαφνέλαιο και γλυκερίνη χρησιμοποιείται στα διαστρέμματα και τις θλάσεις.
  • Υδατικά εκχυλίσματα δάφνης μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν ως στυπτικά και ακόμη και ως αλοιφή για ανοικτές πληγές.
  • Στη θεραπεία μασάζ, το αιθέριο έλαιο της δάφνης ανακουφίζει την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς, ενώ στην αρωματοθεραπεία, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ωτίτιδας και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, χρησιμοποιείται για τα εξανθήματα που προκαλούνται από το δηλητήριο του κισσού, το δηλητήριο βελανιδιάς, και της τσουκνίδας σαν κατάπλασμα εμποτισμένο σε βραστά φύλλα δάφνης.
  • Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται και στο μετεωρισμό της κοιλιάς, γιατί προκαλεί συσπάσεις στα έντερα.
  • Τα δαφνόφυλλα μπαίνουν στα πιάτα, στα τραπέζια και στα ντουλάπια και προφυλάσσουν τα τρόφιμα από τα έντομα και τα σκουλήκια. Το άρωμά τους είναι αποτελεσματικό για την απομάκρυνση των εντόμων.
  • Τα δαφνόφυλλα δίνουν ένα αφέψημα που όταν είναι δυνατό σε δοσολογία και πίνετε ένα ποτηράκι του κρασιού νηστικοί βοηθά στην ψηλή χοληστερόλη από ψυχοσωματικές αιτίες.
  • Η χημική ένωση lauroside Β είναι ένας αναστολέας του ανθρώπινου μελανώματος (καρκίνος του δέρματος), που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε υψηλές συγκεντρώσεις.
  • Η δάφνη καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό σε περιοχές με μεσογειακό ή ωκεάνιο κλίμα, και ως ένα φυτό σπιτιού ή των φυτών θερμοκηπίου σε ψυχρότερες περιοχές. Χρησιμοποιείται και για την κατασκευή χαμηλών  φρακτών.
  • Επίσης, χρησιμοποιείται σε σαπούνια, στην αρτοποιία σε ποτά, σε κονσέρβες, σούπες, τσίχλες κ.α.
  • Ο χυλός των φύλλων του χρησιμοποιείται μαζί με αλεύρι από ρεβίθια, στο ζύμωμα του εφτάζυμου ψωμιού. Άλλοι με ένα φύλλο αρωματίζουν τον καφέ.
  • Η δάφνη τονώνει τα μαλλιά και βοηθάει στην ανάπτυξή τους και είναι αποτελεσματική κατά της τριχόπτωσης.
  • Το δαφνέλαιο από τους καρπούς και τα φύλλα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε αλοιφές και λάδια εντριβών για τους ρευματισμούς, τους μώλωπες, τα εξανθήματα και τους πόνους μυών.

Ιατρικές συνταγές με δάφνη
  • Για τη δυσπεψία βράζετε ξερά φύλλα δάφνης και πίνετε το αφέψημα.
  • Για τους σπασμούς του στομάχου εμβρέχετε 4 γρ φρέσκα φύλλα και 8 γρ νεράντζι σε 200 γρ νερό για ένα τέταρτο.
  • Έγχυμα δάφνης: Αφήνετε 40 γραμ ξηρά φύλλα δάφνης σε 1 λίτρο νερό καυτό για 10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια τη μέρα, μισή ώρα πριν το γεύμα.
  • Αφέψημα δάφνης: Βράζετε αρκετά φύλλα δάφνης σε δύο ποτήρια νερό μέχρι να μείνει το μισό, σουρώνετε  και πίνετε μισό φλιτζανάκι του καφέ νηστικοί και ρίχνει την υψηλή χοληστερίνη που προκαλείται από το άγχος.
  • 10 φύλλα για κάθε φλιτζάνι νερό αν βραστούν τα βάζετε σε κομπρέσες για αποστήματα, νευραλγίες και ιγμορίτιδα όλη τη νύχτα.
  • 5 φύλλα για κάθε φλιτζάνι νερό αν βραστούν για 3 λεπτά κάνετε γαργάρες σε πονόλαιμο και στοματικές μολύνσεις.
  • Ξεραμένα και τριμμένα σε σκόνη φύλλα βοηθούν στη ρινορραγία και σε πληγές και είναι και αντισηπτικά.
  • Αν λούσετε τα μαλλιά με νερό όπου μέσα έχετε βράσει μπόλικα φύλλα δάφνης, σταματά η τριχόπτωση και παίρνουν τα μαλλιά σκούρο χρώμα (κάθε βράδυ για δυό βδομάδες). Βάλτε δαφνέλαιο και ελαιόλαδο σε ίσες ποσότητες και κάντε μασάζ στις ρίζες μαλλιών και αφήστε το για 30 λεπτά και πλύνετε τα μαλλιά. Προσοχή, τα μαλλιά σκουραίνουν. Αν θέλετε να σκουρύνετε τις βλεφαρίδες σας βράζετε μαζί φύλλα δάφνης  και φύλλα καρυδιάς. Στην Κρήτη κοπανάνε δαφνοκούκουτσα, τα ρίχνουν σε αγουρόλαδο, το βάζουν στον ήλιο για 40 ημέρες το σουρώνουν και κάνουν εντριβές στις ρίζες μαλλιών.
  • Βαφή μαλλιών: 300 σπόρους δάφνης τους ξεφλουδίζετε και τους χτυπάτε στο γουδί με ανάλογο ελαιόλαδο και δουλεύετε μέχρι να γίνει αλοιφή και αλείφετε τα μαλλιά το βράδυ πριν κοιμηθείτε και ξεπλένετε το πρωί.
  • Τα δαφνόκοκκα ή μούρα δάφνης βοηθούν στη υδρωπικία, στους ρευματισμούς και τον πυρετό. Βράζετε 40 γραμ μούρα δάφνης σε 1 λίτρο για 5 λεπτά, τα αφήνετε στο νερό για δεκαπέντε λεπτά, ακόμη, σουρώνετε και  πίνετε 3 ποτήρια κάθε μέρα πριν το γεύμα.
  • Μία πολύ καλή συνταγή για τους ρευματισμούς: Βράζετε 30 γραμ μούρα δάφνης και 30 γραμ ξύλο πύξου σε 1 και 1/2 λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το 1 λίτρο. Αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε τη φλούδα ενός λεμονιού και αφήνετε για 10 λεπτά. Σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα.
  • Εντριβές για τους ρευματισμούς: Σε μπεν μαρί βάζετε ψιλοκομμένα φύλλα και ξερά μούρα δάφνης σε διπλάσια ποσότητα ελαιόλαδου και τ΄αφήνουμε για μερικές ώρες. Σουρώνετε και το φυλάτε και κάνετε εντριβές στα πονεμένα σημεία. Το λάδι αυτό εξολοθρεύει και τις ψείρες.
  • 25 γραμμάρια κοπανισμένα δαφνόκοκκα σε τουλουπάνι δεμένο που το βάζεις σε 1 λίτρο κρασί για 24 ώρες τρεις φορές την ημέρα είναι δυναμωτικό και κάνει καλό στο στομάχι.
  • Μια σταγόνα δαφνέλαιο βοηθά σε πονόδοντο.
  • Πώς θα φτιάξετε το δαφνέλαιο: Λιώνετε τα δαφνόκοκκα και τα βράζετε σε νερό. Το λάδι και τα κομμάτια τα λιωμένα θα μείνουν πάνω. Τα μαζεύετε και ξαναεπαναλαμβάνετε τρεις φορές τη διαδικασία για να πάρετε καθαρό λάδι. Το δαφνέλαιο χρησιμοποιείται σε αντιρρευματικές αλοιφές και στην κτηνιατρική σε αντιπαρασιτικά σπρέι.

Παρενέργειες δάφνης
Το σκέτο δαφνόλαδο, χωρίς ελαιόλαδο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κοκκινίλες στο δέρμα.
Το δαφνέλαιο όταν το πίνετε φέρνει ναυτία, εμετούς, κολικούς και έγκαυμα στο στομάχι.
Οι καρποί δάφνης προκαλούν διακοπή κύησης,
http://www.emedi.gr/index.php/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1/item/3969-%CE%B7-%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7.html#.VQUyY46sW_Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου