Εάν κάποια στιγμή, αποφασίσετε να έρθετε εδώ, το Ελληνικό Οικο+λογικό χωριό δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, δεν είναι μια ‘εσκεμμένη κοινότητα’, και μάλλον δεν είναι ότι νομίζετε ότι είναι -είναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο μέρος, που κατοικείται από μια μικρή, σφιχτοδεμένη παρέα, ιδιόμορφη, από ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, με το δικό του μοναδικό πολιτισμό και ταυτότητά. Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτό το μέρος "πρέπει" να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, τότε υπάρχει μία θέση για σας εδώ».

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Φραγκόσυκο: ενας αγνοημένος καρπός με πλούσιες ιδιότητες

e49764defa6964d9b4f7894a3103f9feΤο φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει δυνατότητα ΤΗ ΝΑ ΣΕ ξεδιψάσει, καθώς έχει Μεγάλη περιεκτικότητα ΣΕ  νερο (87,5%). Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση, βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs), και αυξάνει τη σωματική αντοχή , (μηλικό οξύ).
Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς  ΕΙΝΑΙ ΣΕ Πλούσιο Μαγνήσιο ΚΑΙ ΤΟ αμινοξύ; ταυρίνη;, ουσίες ΟΙ οποίες  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ σημαντικές Υγεία ΤΟΥ ΚΑΙ εγκεφάλου Της καρδιάς. Είνα ι επίσης Πλούσιο ΣΕ φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν ΠΟΥ ΚΑΤΑ  ΤΟΥ καρκίνου ΚΑΙ Των καρδιοπαθειών. ΤΑ φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά  αντιοξειδωτικά, δρουν Προστατευτικά ΣΕ διάφορους ιστούς ΚΑΙ Όργανα:  στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.


Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν ΤΗΝ  ομοκυστεΐνη, ΟΥΣΙΑ Της οποίας Η. συσσώρευση προκαλεί Βλάβες ΣΤΑ Αγγεία  ΚΑΙ ΤΟΝ αυξάνει κίνδυνο ΓΙΑ έμφραγμα εγκεφαλικό επεισόδιο ΚΑΙ.
Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β 6, ΜΕΤΑΞΥ Των  οποίων ΚΑΙ τα φραγκόσυκα, βοηθά ΣΤΟ ΝΑ διατηρούνται χαμηλά ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ  Της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, Των νευροδιαβιβαστών ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Προστασία  καρκίνου).sx1a
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στη β-καροτενη και β-κρυπτοξανθίνη, που βρίσκεται στα φραγκόσυκα, Μπορει ΝΑ ΤΟΝ μειώσει κίνδυνο Ανάπτυξης Εθνικό  καρκίνου ΤΟΥ πνεύμονα. ΑΠΟ Μελέτη φάνηκε Ότι ΤΑ ατομα ΠΟΥ κατανάλωναν  ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Περισσότερα πλούσια ΣΕ κρυπτοξανθίνη παρουσίαζαν 27%  μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. ΤΑ φραγκόσυκα
μπορούν ΝΑ δράσουν Προστατευτικά ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ επιλογή Εμφάνιση καρκίνου ΤΟΥ  κόλον σταθεροποιημένης αλόης ΑΛΛΩΝ Νοσημάτων ΤΟΥ εντέρου, ΜΕΣΩ Της ευεργετικής επίδραση ΣΤΟ  έντερο Των αδιάλυτων διαιτητικών ινών.
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, νιασινη, θειαμινη ΚΑΙ φυτικές  ίνες βοηθούν ΠΟΥ Στη ΜΕΙΩΣΗ Της υπεργλυκαιμίας ΚΑΙ πολλές
αντιοξειδωτικές ουσίες ΚΑΙ αντιφλεγμονώδεις. ΕΙΝΑΙ ΣΕ πλούσια  Ασβέστιο, ΚΑΙ ΣΤΗΝ βοηθούν καταπολέμηση Της οστεοπόρωσης Των
συμπτωμάτων ΑΠΌ κατάχρηση Αλκοόλ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ενυδατώνουν Σώμα ΚΑΙ  αποτρέπουν πονοκεφάλους ΚΑΙ στομαχόπονους. Ταυτόχρονα δημιουργούν ΤΗΝ  αίσθηση ΤΟΥ κορεσμού, μειώνουν την πείνα και κατ? ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΝ  Παχυσαρκία.
ΤΟΣΟ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Της φραγκοσυκιάς ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ Άνθη Της ΕΧΟΥΝ  Θεραπευτικές ιδιότητες ΓΙΑ Διάφορες παθήσεις ΤΟΥ ανθρωπίνου
οργανισμού.
Η. κατανάλωση φραγκόσυκων δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις ΓΙΑ ΤΟ  αμυντικό Σύστημα ΤΟΥ οργανισμού, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ περίπτωση παρουσιάσεως  κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά (ανοσοδιατροφή).

sx2
Οι ασθένειες τις οποίες καταπολεμουν τα φραγκόσυκα είναι:

1.Ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο Αντιφλεγμονώδες.
2.Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.
3.Κατά του σακχαρώδους διαβήτη.
4.Κατά Της υπερτροφίας προστάτου ΤΟΥ
5.Κατά Της χοληστερόλης
6.Κατά Της φλεβίτιδας
7.Κατά πνευμονικών παθήσεων
8 . Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω Των  φλαβονοειδών συστατικών ΠΟΥ περιέχουν
9.Δυναμωτικό ΣΤΟ ανοσοποιητικό Σύστημα

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως:

1.Διουρητικά, αντιδιαρροϊακά, καθώς ΓΙΑ καταπολέμηση Της άμμου ΣΤΑ νεφρά, και της νεφρίτιδος!
2.Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν. Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία  ΚΑΙ ΑΛΛΑ. 3.Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά ΜΕ κρέας ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ άνθρωπο. 4.Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ σακχάρου ΣΤΟ Αίμα Των διαβητικών, καθώς ΚΑΙ ΣΕ υγιή ατομα ΜΕ ανεβασμένα ΕΠΙΠΕΔΑ γλυκόζης  ΣΤΟ Αίμα. Ασθενείς ΜΕ Μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη ΠΟΥ έτρωγαν  βρασμένα Φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν ΜΕΙΩΣΗ Των ΕΠΙΠΕΔΩΝ Της  γλυκόζης ΣΤΟ Αίμα, ενώ Η. ινσουλίνη πολυακουσμένα γινόταν Όλο ΚΑΙ ΠΙΟ  αποτελεσματική. 5.Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη. Οι ίνες που περιέχει πιστεύεται ότι ΓΙΑ ΤΗΝ ευθύνονται ικανότητα ΤΟΥ  ΝΑ κάκτου μειώνει ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΤΟ Αίμα ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Των λιπιδίων. ΤΑ  βρασμένα Φύλλα ΤΟΥ κάκτου αυξάνουν ΤΗΝ ικανότητα ΤΟΥ ΝΑ μειώνει ΤΑ  ΕΠΙΠΕΔΑ Της γλυκόζης ΣΤΟ Αίμα. ΤΟ φραγκόσυκο αποτελεί παράγοντα ΓΙΑ  ΤΗΝ καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη,  στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.
Θρεπτικών αξία ανά 100 γραμμάρια
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 41.00 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 0,73 g
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 3.60 g
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ 0,51 g
ΝΕΡΟ 87.55 g
Υδατάνθρακες 9.57 g
Ορυκτά
Νάτριο, Na 5,00 mg
Μαγνήσιο, Mg 85.00 mg
χαλκού, Cu 0,08 mg
Κάλιο, K 220.00 mg
ψευδαργύρου, Zn 0,12 mg
σιδήρου, Fe 0,30 mg
Φώσφορος, P 24.00 mg
ασβεστίου, Ca 56.00 mg
Σελήνιο, Se 0,60 g
Βιταμίνες
Καροτένιο, β 25,00 g
βιταμίνης C, η συνολική ασκορβικό οξύ 14.00 mg
βιταμίνη Α, η ΡΑΕ 2.00 G_
Θειαμίνη 0.01 mg
Κρυπτοξανθίνη, beta 3,00 g
Βιταμίνη Β-6 0,06 mg
Νιασίνη 0,46 mg
φολικό οξύ, συνολικά 6,00 g
Ριβοφλαβίνη 0,06 mg
Βιταμίνη A , 43.00 IU
Λιπίδια
Λιπαρά οξέα, συνολικά μονοακόρεστα 0,07 g
18:01 αδιαφοροποίητο 0,07 g
Λιπαρά οξέα, συνολικά πολυακόρεστα 0,21 g
18:03 αδιαφοροποίητο 0,02 g
18:02 αδιαφοροποίητο 0,19 g
Χοληστερόλη 0,00 mg
πηγη
http://www.iatrikathemata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου