Εάν κάποια στιγμή, αποφασίσετε να έρθετε εδώ, το Ελληνικό Οικο+λογικό χωριό δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, δεν είναι μια ‘εσκεμμένη κοινότητα’, και μάλλον δεν είναι ότι νομίζετε ότι είναι -είναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο μέρος, που κατοικείται από μια μικρή, σφιχτοδεμένη παρέα, ιδιόμορφη, από ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, με το δικό του μοναδικό πολιτισμό και ταυτότητά. Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτό το μέρος "πρέπει" να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, τότε υπάρχει μία θέση για σας εδώ».

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Θρουμπι

Η καλλιέργεια και η χρήση του θυμαριού
Κοινές ονομασίες:  Θρούμπι ή Θρούμπη, θρούμπα, Θρύμπα, γεροντόχορτο, θρούμπι, θρύμπα, τραγορίγανος, τραγόχορτο, ζαρμπούνι ή ζαμπούρι, σατουρέγια ή θύμβρα .
Μονοετές ή πολυετές φυτό του γένους Satureja και με πιο γνωστά στην Ελλάδα τα εξής 5 ειδή: montana, thymbra, hortensis, spinosa και cretica.  Είναι συγγενικό φυτό με το θυμάρι και σχεδόν πάντα όπου έχει θρούμπι θα βρούμε και θυμάρι.

Το θρούμπι είναι μελισσοτροφικό φυτό.
ΘρούμπιΠεριγραφή : Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Είναι αρωματικό, ποώδες φυτό. Έχει σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες ροζ ή άσπρα άνθη και καστανούς σπόρους που μυρίζουν ευχάριστα.  Χρησιμοποιούνται τα φύλλα του και οι ανθισμένες κορφές των βλαστών του αποξηραμένου φυτού. Ευδοκιμεί κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θεωρείται πολύ όμορφο άγριο φυτό, ιδίως όταν είναι γεμάτο άνθη και το συναντάμε σε ξερές, βραχώδεις περιοχές.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα . Οι πατέρες της βοτανοθεραπείας και της φαρμακολογίας, Θεόφραστος και Διοσκουρίδης, αναφέρονται σε αυτό στα έργα τους. Το θρούμπι χρησιμοποιείται επίσης εδώ και 2000 χρόνια στη μαγειρική, καθώς δρα ως χωνευτικό και θεωρείται ιδανικό για όλα τα δύσπεπτα πιάτα. Διαθέτει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν κρασί αρωματισμένο με θρούμπι, τον θυμβρίτη οίνο,. Σε πολλές χώρες το προσθέτουν μέχρι και σήμερα σε χωνευτικά λικέρ. Κατά το Μεσαίωνα, το θρούμπι χρησίμευε ως αφέψημα για τον πονόλαιμο, το βήχα, τον πονόδοντο και τις πληγές στο στόμα, καθώς και ως απολυμαντικό για διάφορα σκεύη, λόγω των αντιβακτηριδιακών και αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων.
Θεραπευτικές Ιδιότητες :
Εκτός από τις αρωματικές του ιδιότητες έχει και θεραπευτικές.
*Είναι ένα καλό ορεκτικό με ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα.
*Το θρούμπι δρα εναντίον των εντερικών παράσιτων.
*Δρα ως ορεκτικό και βοηθά στη χώνεψη, στην νευρική δυσπεψία, στην γαστρική ατονία, στην αεροφαγία.
*Εξουδετερώνει τα αέρια και τα κρυολογήματα του στομάχου.
*Αυξάνει την εφίδρωση και έχει αποχρεμπτική δράση.
*Είναι ωφέλιμο σε στομαχόπονους, στη διάρροια και στους πόνους από κολικούς.
*Διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό και ωφελεί σε ζάλη.
*Καταπολεμά την αϋπνία και δρα θετικά σε νευροπάθειες.
*Λειτουργεί ως καταπραϋντικό των ρευματικών και αρθριτικών πόνων.
*Γενικά έχει δυναμωτική επίδραση στην κράση του ατόμου.
*Είναι ευεργετικό στην ουρική αρθρίτιδα και στις πέτρες στα νεφρά.
*Θεωρείται ότι βελτιώνει την ακοή και διώχνει τις τοξίνες.
*Χρήσιμο σε πνευματική και σεξουαλική ατονία και σε  κρίσεις άσθματος.
Χρήση : Χρησιμοποιείται ως εξαίρετο μπαχαρικό και αρωματικό στη μαγειρική.
Ταιριάζει με φασόλια, κουνέλι, σε ντοματοσαλάτες ή πράσινες σαλάτες πολύ ψιλοκομμένο. Ιδανικό στις ελιές, τις αποκαλούμενες θρούμπες. Επίσης, σε πουλερικά, ψητά κρέατα, ομελέτες, πίτσες. Δοκιμάστε το με δύσπεπτα πιάτα.
Χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωματικού μελιού, λικέρ, οδοντόκρεμας και σαπουνιών.
Θρούμπι αποξηραμένοΣυνδυασμοί: Αναδεικνύει τη γεύση της ρίγανης, της μαντζουράνας, του βασιλικού, του θυμαριού, του δενδρολίβανου και της δάφνης, ενώ παράλληλα συνδυάζεται και με κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, σκόρδο, φασκόμηλο και εστραγκόν.
Το βάζουμε στα δοχεία με τις τσακιστές ελιές, τους δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα και γεύση, αν θέλουμε βάζουμε και δυο τρείς καυτερές για πιπεράτες.
Για να παρασκευάσετε ένα αφέψημα με θρούμπι, ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνετε για 10-15 λεπτά. Η συνιστώμενη δόση είναι από ένα μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα.
Για εξωτερική χρήση πάνω σε πληγές ή τσιμπήματα εντόμων, ετοιμάστε κομπρέσες με αφέψημα βράζοντας 30 γραμμάρια για ένα λίτρο νερό.
Στο μπάνιο αν χρησιμοποιηθεί (εφόσον το βράσουμε και το ρίξουμε στο νερό) χαλαρώνει το νευρικό σύστημα.
Λίγες σταγόνες από το χυμό του φυτού στα αυτιά βελτιώνουν την ακοή και δρουν θεραπευτικά για τις εμβοές.
Αιθέριο έλαιο Θρούμπι: Το αιθέριο έλαιο της θρούμπης θυμίζει ρίγανη, περιέχει τις ουσίες καρβακόλη, θυμόλη, τερπινένια, κυμένιο οι οποίες του προσδίδουν μικροβιοκτόνο δράση.
Το αιθέριο έλαιο από Θρούμπι συνδυάζεται πολύ καλά με : Ρίγανη, Λεβάντα, Γαρύφαλλο, Πεύκο, Τεϊόδεντρο.
Εφαρμογές: Για ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους: Διαλύστε 10-20 σταγόνες ελαίου σε 50 ml βαλσαμέλαιου και κάντε μασάζ στα επίπονα σημεία. Μπορείτε να το συνδυάσετε με το έλαιο της ρίγανης για γρηγορότερα αποτελέσματα. Για τον παραπάνω συνδυασμό στάξτε 10 και 10 σταγόνες από το καθένα.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστε μυκητιάσεις  ποδιών ή χεριών απλώνοντας το μίγμα στις πάσχουσες περιοχές με ένα βαμβάκι.
Αφέψημα: Ιδανικό για τα φουσκώματα. Στάξτε 1 σταγόνα στην κούπα του τσαγιού, προσθέστε λίγο μέλι, ανακατέψτε και τέλος προσθέστε το ζεστό νερό. Το αφέψημά σας είναι έτοιμο και χωρίς κόπο.
Χρησιμοποιείται και στην μαγειρική: Προσθέτοντας είτε λίγες σταγόνες σε ελαιόλαδο, ανάλογα πόσο δυνατό και πικάντικο θέλουμε το φαγητό μας, είτε 1 σταγόνα στο τέλος του φαγητού. Ιδιαίτερα νόστιμο και απαραίτητο για την χώνεψη στα όσπρια. Δίνει μοναδική γεύση σε μπιφτέκια και ντολμάδες.
Δεν χρησιμοποιείται στο δέρμα αδιάλυτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου